7432_breakfast-1804436_1920.jpg

Správné stravování po prodělání nemoci Covid-19

Před měsícem jsme vás informovali, jak se zpátky zapojit do tréninkového procesu po prodělání nemoci Covid-19. Článek si můžete přečíst zde:

V tomto článku se zaměříme na neméně důležitou složku stravy a doporučení pro imunologickou výživu. Jak se věnovat vlastnímu stravování jsme se zaměřili v naší trenérské akademii zde.

Důležitým aspektem pro stravování se po prodělání Covidu je, aby nedocházelo k nutričnímu deficitu, tedy musí být splněn pravidelný energetický příjem.

• převažuje teplá strava (přibližně 70 %), základem stravování jsou doma připravované pokrmy, podstatné je vyloučení vysoce průmyslově zpracovaných potravin (polotovary, instantní a konzervované potraviny), fastfoodového stravování, komerčně vyráběných sladkostí (především nejrůznějších oplatků),
• ze syrové zeleniny rozhodně nesmí chybět listová zelenina, zařadit natural, tedy nesolené ořechy (nejlépe kešu, para) a semínka (především lněná),
• klíčová je dostatečná hydratace – základem je čistá voda, ovocné čaje a hodně zředěné 100% džusy, vynechat limonády a kolové nápoje
• SUPLEMENTACE: vitaminy: D3, C (kyselina askorbová + přirozený zdroj např. extrakt ze šípků či aceroly), řady B, včetně kyseliny listové, rybí tuk či zastudena lisovaný certifikovaný konopný olej

Tabulka 1: Doporučení pro stravu během jednotlivých fází. Fáze jsou vymezeny ve dnech podle závažnosti příznaků prodělání nemoci





















Fáze 0 Fáze 1-2 Fáze 3-4 Fáze 5
7-10 dní 4-15 dní 2-8 dní
pozitivní energetická bilance, zvýšený příjem sacharidů (především rýže, ovesné vločky, pohanka, jáhly, kuskus, ovoce, luštěniny) lehce zvýšený příjem kvalitních bílkovin jako jsou vajíčka, ryby, maso včetně hovězího, silné masové vývary, fermentované mléčné výrobky ideálně kozí a ovčí, sýry vyrovnaný energetický příjem, obvyklý příjem bílkovin FÁZE 1 - 4: preferovat sacharidy s nízkým, popř. středním glykemickým indexem
(např. rýže basmati, celozrnné obilniny, kváskový chléb, luštěniny)
možné zařadit strategie na snížení tělesných tuků včetně tréninku s vyčerpáním glykogenových zásob

Vzorem pro stravování ve všech fázích je tradiční středomořská kuchyně:
Nikoliv ovšem pizza a těstoviny. Motivací jsou recepty kuchyně španělské, řecké, italské, které používají čerstvé suroviny, bylinky, olivový olej
a ve velké míře zeleninu, ze které připravují tepelné pokrmy a vydatné polévky. Taková strava je bohatá na ryby, maso, nicméně i luštěniny
a mléčné výrobky z kozího mléka.

To byla strava po Covidu. My vám přinášíme také doporučení, jak se stravovat a budovat zdravou imunitu z jídla a doplňků stravy.